ZOUTELANDE

“Zoutelande in 2 minuten”: zie video

"Zoutelande" van Blof: zie video.

"Zoutelande uitgeroepen tot mooiste dorp/badplaats van Zeeland": zie video

ZOUTELANDE

Het dorp Zoutelande ligt bijna op de kop van Walcheren (meest westelijke punt van NL), een voormalig eiland (inmiddels schiereiland) dat centraal in de provincie Zeeland ligt. Samen met Dishoek en Westkapelle vormt het het strand van Zoutelande de Zeeuwse Rivièra.

Het toerisme is tegenwoordig veruit de belangrijkste bron van inkomsten. Hoewel het toerisme hier minder massaal is dan in dorpen zoals Domburg en Renesse, heerst er in Zoutelande vrijwel altijd een gezellige drukte. In de zomermaanden zijn het vooral de zonaanbidders die de weg naar Zoutelande weten te vinden. Tijdens de andere seizoenen wordt het strand van Zoutelande vooral bevolkt door wandelaars, vissers en sporters. Zo zijn de duinen aan de zuidkant van Zoutelande erg populair om te paragliden. Vanaf strandpaviljoen De Zeeuwse Rivièra heb je een prachtig uitzicht op deze bijzonder activiteit in de lucht.

De duinen van Zoutelande zijn de hoogste van Nederland. Ze bieden bescherming tegen het water maar voor liefhebbers van terrasjes vooral ook tegen de wind. Op de terrasjes van het dorp kan het bij relatief lage temperaturen al zeer aangenaam zijn als er een zonnetje staat en de wind tegengehouden wordt door de duinen. Rondom de diverse horecagelegenheden in de dorpskern liggen er een aantal winkels waarvan sommige ook op zondag geopend zijn. Aan de noordkant van het dorp ligt de Catherinakerk uit de dertiende eeuw.

De wandelpaden door de duinen en de diverse uitzichtpunten die er aangelegd zijn bieden een fraai uitzicht over zee, strand, het dorp en het achterland. Wie bij helder weer Zoutelande bezoekt kan in de verte de haven van Zeebrugge zien liggen. Landinwaarts kun je dan gemakkelijk de kerktorens van onder andere Westkapelle, Oostkappelle, Domburg, Koudekerke, Grijpskerke en Middelburg zien liggen.